بانک خون بند ناف چه کاربردهایی دارد؟
خون بند ناف شامل سلول های بنیادی است که بسیار ارزشمندی هستند و برای استفاده های درمانی آینده پتانسیل بزرگی را در اختیار قرار می دهد. سلول های بنیادی ، سلول های نابالغی هستند که توانایی تبدیل شدن به انواع دیگر سلول ها را دارند و این توانایی امکان استفاده های درمانی بی نظیری را فراهم می کند. این سلول ها می توانند در شرایط طبیعی بدن یا در شرایط آزمایشگاهی، برای تبدیل شدن به انواع خاصی از سلول های بالغ تحریک شوند. علاوه براین، سلول های بنیادی می توانند سلول های نابالغی مانند خودشان را نیز تولید کنند. از آنجائیکه این سلول ها پتانسیل بالایی برای تکثیر و تمایز دارند، روز به بروز کاربردهای پزشکی بیشتری برای آن ها مطرح می شود. امروزه در بانک خون بند ناف به ذخیره این سلول ها می پردازند. کاربردهایی که امروزه به سلول های بنیادی نسبت داده می شود، شامل موارد زیر است:
مدل سازی بیماری های انسانی به منظور درک بهتر مکانیسم های بیماری زایی
- تولید سلول های بالغ سالم، برای بیمارانی که در آن ها انواع خاصی از سلول ها دچار مشکل شده است. امروزه این فرآیند که در اصطلاح سلول درمانی نامیده می شود، برای برخی از بیماری های صعب العلاج مانند آسیب های نخاعی، دیابت نوع 1، بیماری پارکینسون، بیماری آلزایمر، بیماری های قلبی، سکته، سوختگی، و سرطان ها پیشنهاد شده است. همچنین می توان از این سلول ها برای تولید بافت پیوندی در بیماران نیازمند پیوند نیز استفاده کرد.
بررسی ایمنی و تاثیرگذاری داروهای جدید
- با استفاده از این سلول ها می توان بافت هدف داروها را در شرایط آزمایشگاهی شبیه سازی کرده و تاثیر دارو را بر این اندام ها مورد بررسی قرار داد.
انواع مختلفی از سلول های بنیادی وجود دارد. دسته بندی این سلول ها در درجه اول براساس پتانسیل تکثیر و تمایز آنها، و در درجه دوم براساس محلی است که این سلول ها از آن گرفته می شوند. سلول های بنیادی جنینی پرتوان ترین نوع سلول های بنیادی با توانایی تبدیل شدن به انواع سلول های بدن هستند. سلول های بنیادی بزرگسال نیز نوع دیگری از سلول ها هستند که در انواع مختلف بافت های انسان وجود دارند و قدرت آن ها محدود به تولید گروه محدودی از سلول های همان بافت یا سلول هایی با منشا مشابه است. سلول های بنیادی خون بند ناف چند توان هستند و می توانند به چندین گروه از سلول های تبدیل شوند. بنابراین، خون بند ناف منبع غنی سلول های بنیادی است و به عنوان یک منبع ارزشمند به آن نگاه می شود.
تعداد سلول های بنیادی در خون بند ناف 10 برابر بیشتر از سلول های بنیادی موجود در مغز استخوان است. به علاوه، استخراج این سلول ها از بند ناف آسان بوده و مشکلات استخراج چنین سلول هایی از مغز استخوان را ندارد. این سلول ها، کمتر آلوده به عوامل عفونی هستند و احتمال رد پیوند آن ها نیز حدود نصف سلول های بنیادی بزرگسال است. بنابراین ارزش درمانی این سلول ها بسیار بالاست. به دلیل اهمیت بسیار بالای ذکر شده برای این سلول ها موسسات پزشکی امکاناتی را برای ذخیره صحیح و علمی این سلول ها در نظر می گیرند تا افراد بتوانند در آینده و در صورت نیاز از آن استفاده نمایند. این سلول ها در قالب بانک خون بند ناف و با استانداردهای بسیار بالایی نگهداری می شوند و نوید بخش درمان های آینده هستند.
در صورتی که مایل به نگهداری خون بند ناف باشید می توانید این موضوع را با پزشکی که مسئول زایمان فرزند شماست مطرح کنید. پس از تولد نوزاد، قسمتی از بند ناف جدا می شود و و با کمک سرنگ حدود 40 میلی لیتر خون از بند ناف گرفته می شود. خون گرفته شده در یک کیسه دربسته به آزمایشگاه ارسال شده و پس از بررسی تکمیلی در بانک خون بند ناف ذخیره می شود. این فرآیند تنها چند دقیقه زمان می برد و برای مادر و جنین کاملا بی خطر و بدون درد است و در عوض پتانسیل عظیم درمانی در اختیار آنها قرار می دهد.
انواع بانک خون بندناف
بانک های خون بند ناف دو دسته هستند:
- بانک های خون بند ناف عمومی که در آن ها هزینه ای جهت نگهداری خون دریافت نمی شود. اما این خون ها علاوه بر نگهداری، در کارهای تحقیقاتی هم مورد استفاده قرار می گیرد؛.
- بانک های خون بند ناف خصوصی که در آن ها خون بند ناف بدون هیچگونه دخالتی تا مدت زمان دلخواه خانواده نگهداری می شود و در ازای آن هزینه سالیانه نگهداری دریافت می شود..
در صورت تمایل به استفاده از خدمات بانک خون بند ناف می توانید با مرکز مام تماس بگیرید. این خدمت بزودی در این مرکز راه اندازی می شود و آماده ارائه خدمت خواهد بود.
برچسب ها:
منابع: