ورود/ ثبت نام

نقش مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج


ژنتیک پزشکی چیست؟

ژنتیک پزشکی تخصصی است که بین بالین و ژنتیک پیوند برقرار کند. یکی از مهمترین جنبه های این علم، مشاوره ژنتیک است که می تواند در هر مرحله ای از زندگی به ما کمک کند. مشاوره ژنتیک می تواند قبل از ازدواج هم انجام شود که به عنوان مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج شناخته می شود. این جلسه مشاوره ژنتیک می تواند با چالش های احساسی و روابط بین افراد مواجه شود که این شرایط مانعی بر سر راه مشاوره ژنتیک ایجاد می کند. در چنین شرایطی، مشاور ژنتیک باید سعی نماید بین بخش عاطفی و بخش علمی آن تعادل برقرار کند تا مراجعین بتوانند در فضایی به دور از جهت گیری بهترین تصمیم را در خصوص آینده خود بگیرند.

بیشتر افرادی که برای مشاوره قبل از ازدواج مراجعه می کنند زوج هایی هستند که قصد ازدواج فامیلی دارند. در برخی موارد نیز مراجعه کنندگان در خانواده خود سابقه ابتلا به بیماری های ژنتیکی دارند. سایر مراجعه کنندگان، زوج هایی هستند که یکی از آن ها و یا هر دوی آن ها مبتلا به یک بیماری ژنتیکی هستند. یکی از مشکلات مشاوره با چنین خانواده هایی این است که افراد در برخی مواقع و به دلایل اجتماعی و فرهنگی حاضر به بیان چنین مشکلاتی در خانواده خود و یا خودشان نیستند. بعضاً زوجینی که قصد ازدواج خانوادگی دارند و در خانواده آنها سابقه بیماری ژنتیکی وجود دارد، به دلیل ترس کاذب از اینکه مبادا مشاوره ژنتیک مانع ازدواج آنها شود، از بیان مشکلات موجود در خانواده یا خودشان خودداری می کنند. همچنین ممکن است دلایل اجتماعی هم برای عدم بیان چنین مشکلاتی داشته باشند و علاقمند باشند بهترین جنبه خود را به همسرش نشان دهد. در چنین شرایطی مشاوره ژنتیک باید به زوجین اطمینان دهد که تصمیم نهایی در خصوص ازدواج کردن یا نکردن به عهده خود آن هاست و مشاور تنها قصد کمک به آنها و خانواده آن ها را دارد.

مشاوره ژنتیک چیست؟

مشاور ژنتیک اطلاعات تمام اعضای خانواده و پرونده های پزشکی افراد بیمار خانواده (در صورت موجود بودن) را بررسی می کند. در برخی مواقع لازم است که افراد بیمار خانواده، و یا تمامی افراد نزدیک خانواده مورد بررسی قرار بگیرند تا الگوی صحیح وراثت بیماری در خانواده مشخص شود. در چنین مواردی، ممکن است برخی از اعضای خانواده حاضر به مشارکت در آزمایشات نشوند. بنابراین مشاور باید تلاش کند تا رضایت آن ها را جلب کرده و یا در صورت عدم موفقیت به اینکار، داده های ناقص موجود را به صحیح ترین شکل ممکن تفسیر نماید.

در برخی از موارد علیرغم وجود سابقه ابتلا در خانواده (یا حتی بیمار بودن هر دو والد)، بیماری نمی تواند فرزندان یک زوج را مبتلا کند. در این موارد، مشاور با محاسبه خطر و درخواست تست های تکمیلی احتمالی، به زوج اطمینان می دهد که خطری فرزندان آنها را تهدید نمی کند و ازدواج آنها کاملا بلامانع است. در مواردی که خطر ابتلای فرزندان یک زوج قابل ملاحظه باشد، مشاور باید تلاش کند تا خطر ابتلا در فرزندان حاصل از چنین زوج هایی را به ساده ترین شکل ممکن برای آن ها توضیح داده و نتیجه ازدواج یا عدم ازدواج را برای زوج مشخص کند. در صورتی که زوج حتی با وجود خطر بالا برای تولد فرزند مبتلا تصمیم به ازدواج بگیرند، مشاور باید به آنها راهکارهای پیشگیری از تولد فرزند مبتلا مانند تشخیص های پیش از تولد و روش های کمک باروری را معرفی کند.

مشاور ژنتیک در تمامی مراحل قبل از ازدواج تا پس از تولد فرزندتان در کنار شماست تا دشواری های پیش رو را برای شما و خانواده تسهیل کند. جهت دریافت وقت مشاوره از مشاوران ژنتیک مرکز مام، با این مرکز تماس گرفته و از خدمات مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج ما بهره مند شوید.

منابع:

  • ویرایشگر: مام ژن
  • تاریخ: 1401/03/17